Maak een schouwspel met wajangpoppen.

 

1.Verzin eerst een verhaal...je kunt ook een Indonesisch verhaal opzoeken op het internet. Bij tips en trucs vind je een luisterverhaal...je kunt dan tijdens de voorstelling dit luisterverhaal afspelen. (Het hoeft natuurlijk niet perse een Indonesisch verhaal te zijn...de poppen mogen ook bijvoorbeeld disney figuren zijn.)

2. Verdeel de figuren die meedoen. Iedereen heeft zijn eigen pop.

3. Maak een tekening van de pop op stevig tekenpapier of karton. Je kunt ook een pop overtrekken van de poppen die je vind bij tips en trucs, maar je kunt zelf ook een pop opzoeken op het internet en die overtrekken.

4. Let op de volgende zaken:

Maak de poppen niet te klein, ze moeten minstens 40 cm hoog ( of breed) zijn.

Zorg dat alle poppen evenveel aan bod komen, het is niet leuk als maar 1 pop bijna niets hoeft te doen.
Maak het verhaal niet te ingewikkeld.

5. Maak de wajangpoppen, knip ze netjes uit. Maak de armen los bij de ellebogen. Zet ze daarna weer vast met een splitpen, zodat je ze kan bewegen.

6. Plak de bamboestokken op de goede plekken op de poppen, je hebt 3 stokken nodig. 1 stok om de pop zelf mee te bewegen, 2 stokken om de armen te bewegen.

7. Geef met stift het gezicht aan. Prik daarna de ogen mond etc. uit. Je kunt ook details van de kleding van de pop uitprikken. Als straks het licht erdoor schijnt zie je beter wat het is.
Let je wel op dat je niet de pop door de helft prikt???

8. Hang het laken op, hang hem achter een tafel, dan heb je gelijk een rand waarachter je jezelf kan verbergen. Zet de schemerlamp/ bureaulamp achter het laken zodat hij goed op het laken schijnt, houdt minstens een ruimte van 80 cm tussen het laken en de lamp over.

9. In de ruimte tussen de lamp en het laken kun je de voorstelling opvoeren, houdt de poppen zo dicht mogelijk tegen het laken aan.

 

 

Wat heb je nodig?

Mooi stevig groot tekenpapier of karton (minstens A3), plaatjes, lijm en een schaar. prikpennen en een matje, kleine bamboe stokken, stiften, splitpennen, een wit laken en een schemerlamp van minstens 40 watt, iets om het luisterverhaal af te spelen.

 

 

 

 4