Vivaldi

 

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) werd geboren in Venetië. Zijn vader was kapper en een bekwaam violist. Hij stimuleerde zijn zoon om zich in het vioolspel te bekwamen. Als jongeman ging hij in de leer bij de kapel van de San Marco. Vivaldi was 25 toen hij priester werd. Vanwege zijn rode haardos kreeg hij de bijnaam Il Prete Rosso (De rode priester). Voor een weeshuis voor meisjes schreef hij tientallen muziekstukken, waaronder concerten voor viool, gitaar, blokfluit etc.

 

Zo’n twee eeuwen lang echode zijn naam slechts in kleine kring rond. En de meeste musicologen die hem wel kenden, vonden het allemaal niets bijzonders. Maar in de jaren dertig van de vorige eeuw gaf een Amerikaans echtpaar – schrijver Ezra Pound en violiste Olga Rudge – Vivaldi een nieuw leven. Zij benadrukten dat hij niet slechts één van de talloze Italiaanse barokcomponisten was. Het tweetal struinde Europa af naar manuscripten, maakte catalogi en organiseerde in september 1939 het eerste Vivaldi-festival in Siena.

Na de oorlog bleek er geen weg terug. Uitgever Ricordi in Milaan begon partituren te publiceren. Baanbrekend werk daarvoor deed de componist Gian Francesco Malipiero, die evenals Vivaldi uit Venetië kwam. Hij gaf De Vier Jaargetijden terug aan de wereld. De Amerikaanse musicoloog H.C. Robbins Landon schrijft erover in zijn Vivaldi-biografie. ‘In 1950, liep ik toevallig in de Liberty Music Shop in New York, toen daar de befaamde Cetra-opname van De Vier Jaargetijden arriveerde. De winkelier zette de plaat op. De aanwezigen, ikzelf ook, stopten met hun bezigheden, begonnen te luisteren en lieten zich betoveren door de verleidelijke muziek, die tweehonderd jaar lang vergeten in een bibliotheek had gelegen. De Vivaldi-renaissance was begonnen.’

Tegenwoordig zitten de noten van het stuk zo in onze hoofden gebeiteld dat het moeilijk is om er met nieuwe oren naar te luisteren. Iedereen kiest zijn favoriet uit de brij opnamen: van bedaagd elegant tot punkerig. De aantrekkingskracht van de stukken is dat ze een verhaal vertellen: Vivaldi verklankte vier sonnetten, die hij vermoedelijk zelf schreef. De luisteraar kan regel voor regel horen hoe Vivaldi’s woorden in noten vertaalde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schilder een jaargetijde.

1. Zet alles wat je nodig hebt klaar.
2. Luister naar alle muziek. Er zitten stukken muziek bij die je misschien al kent! Kies een stukje muziek uit wat je mooi vind en wat je aanspreekt, luister daar nog eens goed naar.

3. Doe je ogen maar dicht om de muziek goed te horen.

4.  Terwijl je met je ogen dicht zit, bedenk wat voor schilderij je hierbij zou kunnen maken, denk aan de kleuren, de vormen.

5. Schilder wat je bedacht hebt.

6. Luister terwijl je schildert naar de muziek.

 

 

Wat heb je nodig?

groot wit stevig papier, kwasten, verf en water.

Lente

Winter

Herfst

Zomer