In woelige Europese kunstenaarsmilieu van vlak voor de eerste wereld oorlog, speelden de Italiaanse futuristen een hoofdrol.

Unieke vormen van continuïteit in de ruimte is misschien wel het meest geslaagde futuristische werk. Het werk heeft een enorme dynamiek en ademt beweging. De sculptuur lijkt alle kanten op uit te zetten en heeft hierdoor een bijna abstract karakter. Toch blijft het beeld refereren aan een menselijke vorm in beweging. Het beeld toont Boccioni op zijn best en toont de vertaling van de futuristische principes in drie dimensies. Het enige futuristische kenmerk dat het beeld eigenlijk niet overneemt is de kleur, die in tegenstelling tot de felle schilderijen heel erg rustig is.

 

 

Umberto Boccioni

 

Umberto Boccioni werd in 1882 geboren in Reggio Calabria, het uiterste zuidelijke puntje van Italië. Zijn kunstcarrière begon toen hij op 19-jarige leeftijd schilderlessen gingen volgen de Nationale Academie voor schone kunsten in Rome. Het was hier dat hij in contact kwam met Gino Severini, samen kregen ze lessen van Giacomo Balla. Na zijn opleiding trok Boccioni in 1906 naar Parijs om kennis te maken het werk van de impressionisten en de fauvisten. Later trok hij naar Venetië en Milaan, waar hij kennismaakte met Filippo Tomasso Marinetti en zijn oude vrienden weer zag. Samen zouden ze in 1910 het futuristisch manifest opstellen en een beweging starten waarin dynamiek, vooruitging en beweging voorop stonden. Boccioni zou zich ontwikkelen tot een van de belangrijkste theoretici van de futuristen.

 

Ondertussen bleef Boccioni contact houden met Parijs en kwam hij hierdoor in aanraking met de nieuwe kubistische werken van Picasso en Braque. Na verschillende bezoeken aan Parijs, besluit Boccioni zich toe te leggen op de beeldhouwkunst. In 1913 exposeert hij zijn beelden, die duidelijk kubistische invloeden hebben, met de andere futuristen bij de Bernheim-Jeun galerie in Parijs. Opgehitst door de eerste wereldoorlog, gaat Boccioni in dienst bij het Italiaanse leger. In 1916 valt hij tijdens een oefening van zijn paard en overlijd de volgende dag op 33 jarige leeftijd aan zijn verwondering. Zijn gemis en de ontbering van de oorlog zouden grote effecten hebben op de futuristische beweging, na de vrede in 1918 viel de groep snel uit elkaar.

 

Schilder snelheid, net als Umberto Boccioni

 

 

1. Enkele kenmerken van het futurisme zijn: snelheid, energie, agressie, krachtige lijnen, vooruitgang en nieuwe technologie. Jij gaat nu een schilderij maken zoals de futuristen dat deden.

2 Je hoeft niet eerst een tekening te tekenen op je papier, je mag gelijk gaan schilderen, wacht wel even met beginnen en bedenk wat je wilt gaan schilderen, leg de kleuren verf klaar die je wilt gebruiken.

3 Heb je weleens van die plaatjes uit een stripboek gezien die beweging suggereren? Deze technieken kun je goed gebruiken, als je naar het schilderij van Boccioni kijkt zie je heel veel kleine lijntjes die naast elkaar liggen. Doet jou dit ook niet denken aan de snelheidslijntjes die je vindt in stripboeken? Gebruik dat!

De hoofden op het schilderij zijn in stukjes verdeelt, gefragmenteerd... Het lijkt wel of ze uit elkaar barsten. Ook dat ken je uit strips.

Zorg dat de kleuren die je gebruikt bij snelheid en energie passen!

4. Schilder je voorstelling vol beweging, laat het drogen en vernis het dan, dan blijft je werkstuk goed beschermd.

 

 

 

Wat heb je nodig?

groot wit stevig papier of een schilderdoek

Verf, kwasten en water.

Galerie

Tips en trucs

Terug

Overzicht