Of je nu vindt of hij een genie of een gek was, de Spaanse schilder Salvador Dalí is één van de bekendste figuren van de kunstgeschiedenis. Hij is bijna net zo beroemd vanwege zijn extravagante persoonlijkheid als vanwege zijn kunstwerken, want de koning van het surrealisme van de 20e eeuw heeft schilderijen, beelden, objecten en decors ontworpen die tegenwoordig miljoenen op een veiling kunnen opbrengen.

Iedereen wil een stukje van Dalí

 Zelfs na zijn dood in 1989 zorgt Dalí voor net zo veel controverse als toen hij nog leefde. Eerder dit jaar zijn experts zijn crypte onder het Dalí-Museum binnengegaan in zijn woonplaats Figueres in Catalonië, om monsters van zijn haar, nagels en botten op te graven. Dit was allemaal omdat Pilar Abel, een 61-jarige vrouw, beweerde dat de kunstenaar in feite haar biologische vader was, wat haar het recht zou geven op een deel van zijn uiterst waardevolle erfenis.  Nadat ze de afgelopen tien jaar probeerde te bewijzen dat ze het resultaat is van een ondeugende affaire tussen haar moeder en de schilder, was de uitslag negatief.

 

Het is een surrealistische wereld

Surrealisme was een belangrijke en culturele artistieke beweging, dus het is geen verrassing dat sommige van de grote werken van deze stroming veel geld waard zijn. Surrealisme was een stroming in de 20e eeuw die probeerde om het creatieve potentieel van het onbewuste vrij te geven. De schilderijen gaan voor tientallen miljoenen euro's van de hand op een veiling. Salvador Dalí en de andere surrealistische kunstenaars verkenden werelden van verlangen en krachtige verbeelding en produceerden een groot aantal fantastische beelden, schilderijen, schaakborden, films, posters en zelfs muziek.

 

Waar dromen van zijn gemaakt
Salvador Dalí wordt erkend als de meester van het surrealisme. Zijn werken zijn over de hele wereld bekend en ze zijn onverminderd populair. Zelfs zijn minder bekende werken worden voor indrukwekkende bedragen geveild.

Salvador Dalí is over de hele wereld een begrip in de kunstwereld. Hij veranderde de manier waarop kunstenaars dachten, werkten en de wereld zagen.
Iedereen wil een stukje van Dalí. Of dat nu vanwege zijn nalatenschap is of vanwege zijn stijl.

 

1.  Droom jij wel eens??  Bedenk iets, een alledaags voorwerp waarover of wat je zou kunnen dromen, of wel eens gedroomd hebt. Net zoals Salvador Dali mag je iets heel erg geks bedenken!

2. De voorwerpen in de schilderijen van Dali zijn allemaal heel gek gevormd. Hoe kan je jouw voorwerp vervormen? Is het gesmolten, uitgerekt? Of is het vloeibaar, opgeblazen??

 

3. Boetseer je voorwerp.  Maak hem heel netjes! De schilderijen van Dali waren heel erg gek, maar ze waren heel erg netjes geschilderd! Ze lijken echt de werkelijkheid! Je kunt je voorwerp heel netjes maken door met je natte vinger alles mooi glad te strijken.

 

 

4. Nu, als je voorwerp nog nat is kun je hem vervormen. Je kunt een stukje van je kleiwerk heel nat maken en dunner maken, je kan je voorwerp, zachtjes, heel voorzichtig, laten vallen...voorzichtig hoor want anders zie je niet meer wat het was en heb je al je werk voor niets gedaan. Je kunt ook een stuk van je kleiwerk uitrekken, trek maar aan je kleiwerk, als het nog goed zacht is lukt dat wel.. Hier ook voorzichtig te werk gaan...als je te ver trekt breekt het!

 

 

 

5. Als je voorwerp is vervormd dan kijk je er nog een keer goed naar en maak je alles weer netjes. Dan kan je je kleiwerk laten drogen. Als hij droog is kun je hem netjes verven en vernissen.

 

Wat je nodig hebt:

Klei, spatels, water

Plakkaatverf en kwasten.