Rembrandt van Rijn

 

Rembrandt was de zoon van Cornelia en Harmen Gerritsz van Rijn. Rembrandt is geboren in 1606. Zijn vader was een molenaar. Twee molens had de familie van Rijn in Leiden.

Rembrandt wilde al vanaf jonge leeftijd kunstenaar worden, hij ging dus in de leer bij een meesterJacob van Swanenburch in Leiden. Hier moest hij veel klusjes doen zoals verf maken en het atelier schoonmaken. Zo leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Later ging hij in de leer bij Pieter Lastman. Toen hij genoeg had geleerd ging hij zelf kunst maken in Leiden.

In Leiden ging het steeds beter met Rembrandt. Hij kreeg vaak opdrachten en verdiende goed. Toen werd hij verliefd op Saskia van Uylenburgh, het nichtje van Hendrick. In 1634 trouwde hij met Saskia. Saskia kwam uit een rijke familie. En Rembrandt werd ook steeds rijker. Daarom kocht hij een duur, groot huis aan de rand van Amsterdam. € 6000,- kostte het in die tijd. Dat is duur. Een gewone man verdiende maar €110,- per jaar. Rembrandt betaalde het niet in een keer, maar beetje bij beetje. In Amsterdam woonden de rijke kooplieden die steeds meer interesse kregen in de kunst. In Amsterdam kon Rembrandt dus veel geld verdienen en zijn huis dus afbetalen. Het huis van Rembrandt is nu een museum. Je kan zijn huis bezoeken, het wordt nu het Rembrandthuis genoemd.

Samen met Saskia kreeg Rembrandt vier kinderen. Drie hiervan ging dood toen ze nog heel jong waren, dat was in die tijd heel normaal. Eén van hun kinderen bleef leven, dat was Rembrandt's zoon Titus. Zijn vrouw Saskia overleed in 1642.

In 1632 kreeg Rembrandt een bijzondere en belangrijke opdracht: hij mocht een anatomische les van dokter Tulp schilderen. Tijdens de les sneed de dokter een dood mens open om de spieren te laten zien. Dit was heel bijzonder voor die tijd, mensen hadden nog nooit zoiets gezien. Rembrandts werk viel op doordat hij beweging liet zien in zijn schilderijen. Hij schilderde geen mensen netjes naast elkaar, maar zoals de mensen bezig waren. Het leek dan net alsof de mensen op het schilderij niet door hadden dat ze geschilderd werden.

Rembrandt maakte ongeveer 300 schilderijen. Soms deed hij wel drie jaar lang over het maken van één schilderij. Hij maakte meestal kleine schilderijen. Vaak schilderde hij mensen met mooie kleding en sieraden. Rembrandt schilderde ook de natuur, bomen en wolken na. Rembrandt schilderde eerst met hele donkere kleuren. Later gebruikte hij meer kleur in zijn schilderijen. De schilderijen werden toen ook groter.

In de tijd dat Rembrandt leefde, waren er nog geen scholen om te leren om kunstenaar te worden. Daarom moet je op zoek gaan naar een leermeester die je kon leren schilderen. Dan was je leerling bij een meester. Rembrandt was in zijn jeugd ook leerling bij een meester. Op latere leeftijd werd hij ook zo'n meester. Een leerling mocht eerst alleen maar klusjes doen voor deze leermeester, zoals het maken van verf en kwasten. De leerling mocht tussendoor oefenen in het schilderen. Een van de bekendste leerlingen was Gerard Dou. Die werd later zelf ook beroemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een selfie.

1. Heb je een gekke selfie van jezelf?? Gebruik die dan, of maak er eentje met je telefoon.

2. Leg je telefoon naast je papier en teken je selfie na, met potlood.

 

 3.Trek de lijntjes van je selfie over met een inktpen die je steeds maar weer in de inkt doopt. Om de schaduw en de donkere stukken aan te geven arceer je deze stukken, inkleuren met inkt wordt niet zo mooi, dan krijg je een inktzwart stuk in je tekening. Kijkmaar hoe Rembrandt het deed.

 


Wat heb je nodig?

wit papier.

potloden, een gum

inktpennen en potjes inkt
(fineliners mag ook...maar is niet zo leuk...)