Teken met houtskool een bos in de herfst.

1.Een bos in de herfst.
Hoe ziet een bos in de herfst eruit? Veel mensen vinden niets  mooier dan een boswandeling in de herfst. Nergens doet het najaar zo zichtbaar zijn intrede als in het bos. Bladeren verkleuren. Eikels en kastanjes vallen van de bomen. Paddenstoelen schieten uit de grond. Het bos op zijn mooist. Bedenk wat de kenmerken zijn van een herfstbos:

 

Vallende blaadjes
Mist
Herfstkleuren
Paddenstoelen

2. We gaan werken met houtskool.
Houtskool is verkoold hout, en dat geeft heel erg af. Je zult dus vieze vingers krijgen en het houtskool vlekt ook heel erg op je papier.
Maar resultaat is meestal erg tof.

Houtskool is er alleen maar in zwart. Om een herfstbos te tekenen zou je natuurlijk graag in kleur willen werken,  omdat de herfstkleuren heel mooi  zijnen aan die kleuren kun je makkelijk zien dat het herfst is. Maar dat kan nu niet....je moet dus goed alle andere kenmerken van de herfst uitbeelden.
Maar dat lukt je vast wel!!
3. Wat heb je nodig?

Een wit papier, van 25cm x 32,5 cm.

Houtskool

4. Teken het bos.
Begin met een paar grote bomen, dit zijn de bomen die het dichts bij staan, dus die zien er groot uit. De stam is niet moeilijk. Daarboven komen de takken. Vergeet niet dat het herfst is en dat de blaadjes aan het vallen zijn. Ook regent en waait het vaak in de herfst, of is het mistig en druilerig weer.

 

5. Als je klaar bent met je tekening, moet jij, de juf of meester je tekening behandelen met een fixatief, een goedje waardoor je tekening op het papier blijft zitten. Weet je nog dat houtskool heel erg vlekt? Als je die fixatief niet op het papier spuit dan verdwijnt je tekening naar verloop van tijd!

 1

Galerij

Tips en trucs

Terug

Overzicht