3

Speel iemand met een hoofddeksel

1.Kies iemand uit de geschiedenis. Deze persoon moet wel een hoofddeksel dragen! Een cowboy, een soldaat, een maffiabaas, een koning of koningin, een nar of een bakker. Zoek een plaatje van zo'n persoon met een hoofddeksel op, op het internet of in je geschiedenisboek. Wat voor hoofddeksel droeg Julius Caesar? Of Karel de Grote? Droeg Jeanne D' Arc een hoed of een helm? Er zijn veel verschillende soorten hoeden die in bepaalde periodes veel voorkomen, in de middeleeuwen droegen ze slaapmutsen, wanneer begon men een tulband te dragen?  En waar komt de sombrero vandaan?

2. Meet je hoofd op door een strook karton rond je hoofd te wikkelen. Op de goede maat niet je de strook papier vast. Dit wordt de binnenrand van je hoed.
3. Blaas een ballon op zodat hij in je hoeden-binnenrand past. Schuif de hoeden-binnenrand schuin op je ballon zodat de rand een beetje een ovaal wordt. Je hoofd heeft namelijk meer de vorm van een ovaal dan een rondje. Als je de hoeden-binnenrand te rond maakt, past je hoed straks niet. Let er ook op dat hij hoog genoeg is...je hoofd moet er wel inpassen.

4. Met papier-maché maak je een bol op je hoed, bedenk wat de vorm van je hoofddeksel moet worden en breng die vorm er al een beetje in aan. Maak ook alvast de rand van de hoed, is die breed zoals bij een sombrero, of is hij klein, zoals bij een bolhoed?

 

5. Laat nu de hoed drogen.

6. Als de hoed droog is kun je hem passen. Je kunt nu nog aanpassingen maken. Met papier-maché maak je de hoed af. Maak alle grote versieringen erop, en werk de hoed af met wc papier. zodat de letters van de krant straks niet door je verf heen schijnt.

7. verf de hoed als hij weer droog is.

8. Je kunt er nu nog, indien nodig veren, glitters en pompoenen enzo op plakken.

9. Als je hoed helemaal klaar is maak je een verhaal van de persoon die jouw hoofddeksel droeg. Schrijf het in de ik-vorm... een monoloog. Je moet het straks voordragen. Is er in je klas nog iemand uit dezelfde periode? Schrijf dan met zijn tweeën een dialoog.
Kijk bij tips en trucs voor meer inspiratie.

10. Zet je hoed op en draag je monoloog of dialoog voor.


11.. Wat heb je nodig?

Een strook stevig papier, nietmachine, een ballon, papier-maché, (kranten en lijm), plakkaatverf, water en kwasten, versieringen voor je hoed, een monoloog of dialoog.