Graffiti.

 

De internationaal bekende graffitikunstenaar Banksy houdt zijn identiteit verborgen en is gedurende zijn alomtegenwoordige loopbaan onbekend gebleven. Zijn geheimzinnige aard gecombineerd met zijn anti-establishment, anti-kapitalistische en anti-oorlog perspectief, definiëren Banksy als één van de meest gevierde en erkende namen in de moderne kunst en als een altijd aanwezige schaduw van onze generatie. Lees verder om het mysterie te ontrafelen van deze man en zijn invloed op de moderne samenleving.

 

De geboorte van Banksy

Banksy groeide op in Bristol in het Verenigd Koninkrijk en men gaat ervan uit dat hij in 1974 geboren is. Begonnen als een freehand graffitikunstenaar vanaf jonge leeftijd in de vroege jaren 1990, gebruikte hij de straten van Bristol als zijn canvassen en was hij op dat moment onderdeel van een graffiti-groep genaamd de DryBreadZ Crew. Later nam hij de naam 'Banksy' aan om zijn identiteit te beschermen, in feite om te voorkomen dat hij zou worden gearresteerd vanwege zijn illegale artistieke activiteiten.

 

 

Stencilafdrukken in het geheim

Hij werd sterk beïnvloed door de Franse graffitikunstenaar Blek le Rat, die net als Banksy de stenciltechniek gebruikte voor zijn werken. Na eerder grotendeels freehanded gewerkt te hebben, maakte Banksy eind twintigste eeuw de overstap naar stencils waaraan hij nu vooral zijn erkenning dankt. Terugkerende thema's in zijn werken zijn onder meer ratten (waarschijnlijk vanwege de invloed van Blek), soldaten, kinderen, politieagenten en beroemdheden.

 

 

Één van de belangrijkste redenen voor het maken van stencil-graffiti was de tijd die hij ermee bespaarde per werk, wat uiteraard een belangrijke factor was om anoniem te blijven. Door van Londen tot Palestina oppervlakken in het openbaar te gebruiken voor zijn vaak politiek geladen afbeeldingen, is de hype en de controverse rondom de ontdekking van een nieuw stuk enorm, waardoor het illegale karakter van het maken van het werk vaak over het hoofd wordt gezien.

 

 

Wie is de echte Banksy?

Banksy heeft niet alleen als graffitikunstenaar zijn stempel gedrukt, maar ook als schilder, beeldhouwer, filmmaker en activist. Vanwege al deze rollen die hij vervult, won hij in 2007 de prijs "Art‘s Greatest Living Briton“, hoewel Banksy geheel in stijl niet kwam opdagen om die prijs in ontvangst te nemen.

Er is veel gespeculeerd over zijn ware identiteit, maar die is tot op de dag van vandaag een mysterie.

 

 

Balancerend op de rand van mainstream worden en zijn anonimiteit behouden als een rebel van de samenleving, is Banksy misschien wel de meest enigmatische kunstenaar in de hedendaagse kunstwereld. Met zijn uiteindelijke doel om kunst voor iedereen toegankelijk te maken, verklaarde hij: "Wanneer je naar een kunstgalerie gaat, ben je gewoon een toerist die naar het prijzenkabinet van een paar miljonairs staat te kijken.“

 

 

 

1.Bansky maakt vaak zijn graffiti door eerst een sjabloon te maken en dan met zwarte verf dit in te kleuren. dit ga jij ook doen. Bansky gebruikt meestal alleen maar zwarte en witte verf. En 1 signaal kleur, zoals de rode ballon op de foto.

 

2. Maak een mooie tekening. Kleur hem in. Maak alleen met een zwart potlood. Je hoeft geen wit in te kleuren, want het papier is al wit! Zet wel overal een lekkere dikke zwarte lijn omheen. Kijk ook of je 1 deeltje van je tekening in een andere kleur kunt maken. Dit deeltje gaat straks heel erg opvallen, dus zorg dat dit deel van je tekening belangrijk is.

 

3. Knip nu alles wat zwart is netjes uit. Laat het witte papier heel!
Knip ook het gekleurde stukje uit.

 

Leg nu het witte papier, waar je de zwarte stukjes uit hebt geknipt op een mooi vel papier. Niet op de muur hoor!
Met een tamponneer kwast kun je de zwarte verf netjes op je mooie vel papier sjabloneren.
Doe hetzelfde met het gekleurde stukje tekening. Pas wel op...zit je stukje op zwarte verf? Dan moet je even wachten tot de verf droog is!

 

4. Wat heb je nodig?

stevig wit papier

potlood, zwart kleurpotlood en een gum

een schaar , tamponeerkwasten

zwarte, witte verf en 1 kleur.

 

 

Galerij

Tips en trucs

Terug

Overzicht